Η καθημερινή ή έστω τακτική εκγύμναση, είναι αναγκαία για τη διατήρηση της σωματικής και της ψυχικής υγείας. Συχνά παρατηρούμε άτομα που ασκούνται με αερόβια γυμναστική να κατέχουν μια φορετή συσκευή.

Οι φορετές συσκευές παρέχουν πληροφορίες και μετρήσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του αθλούμενου και να διατηρηθεί η ένταση της γυμναστικής στα επιθυμητά επίπεδα (πχ διατήρηση του καρδιακού παλμό στο αερόβιο κατώφλι για την μεγιστοποίηση της καύσης λίπους). Πέραν όμως της παροχής πληροφοριών σχετικά με τους βιολογικούς δείκτες του ασκούμενου, οι φορετές συσκευές και συγκεκριμένα τα λεγόμενα wristbrands βοηθούν στην καλλιέργεια κατάλληλων τεχνικών δεξιοτήτων.

Άξιο αναφοράς είναι επίσης το γεγονός ότι σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα ενσωματώνονται στις στολές των αθλητών wearables, τα οποία αποστέλλουν τις
διάφορες μετρήσεις για την απόδοση του αθλητή σε ένα database, στο οποίο έχουν πρόσβαση φίλαθλοι και προπονητές, προσφέροντας ψυχαγωγία. δίνοντας μια άλλη οπτική στη ζωντανή μετάδοση του αγώνα, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνονται οι τεχνικοί φορείς των ομάδων για την απόδοση των αθλητών τους (Internet of Things).

Οι τεχνολογίες των wearables, πέρα από της συσκευές που είναι διακριτές στο σώμα. έχουν πλέον εισαχθεί και στην ενδυματολογία με την χρήση έξυπνων υφασμάτων, όπως τα έξυπνα ρούχα της Sarvint Technologies. Χρησιμοποιούνται ειδικές ίνες, οι οποίες πλέκονται στα ρούχα και λειτουργούν ως αισθητήρες που συλλαμβάνουν τα παραγόμενα από το σώμα βιοσήματα και τα αποστέλλουν σε μία κεντρική υπολογιστική μονάδα (όπως μια φορητή συσκευή), προκειμένου να αναλυθούν και να αναπαρασταθούν οπτικοποιημένα.

Ένας αθλητής επαγγελματικού επιπέδου αντιστοιχεί το σώμα του σε μια επιχείρηση. Η υγεία, η σωματική του κατάσταση και η απόδοσή του αποτελούν μεταβλητές, τις οποίες χρησιμοποιεί για την προώθηση του στις ανταγωνιστικές συνθήκες του περιβάλλοντος του πρωταθλητισμού. Οι μετρήσεις των σωματικών του παραμέτρων πρέπει να είναι ακριβείς προκειμένου να δημιουργηθεί μια εικόνα των επιδόσεων του αθλητή, πάνω στην οποία θα επενδύουν οι προπονητές και οι διάφοροι σύλλογοι. Προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι παραπάνω μετρήσεις απαιτείται μια σειρά από εξετάσεις όπως λιπομέτρηση, καρδιογράφημα, τεστ μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου και ερυθρών αιμοσφαιρίων, μέτρησης δύναμης και αντοχής, τεστ ευλυγισίας καθώς και έλεγχος της διαφοράς της ανάπλασης των μυών του δεξιού τμήματος τους σώματος με το αριστερό (πχ πολλοί δεξιόχειρες έχουν περισσότερο ανεπτυγμένες μυϊκές ίνες στο δεξί χέρι παρά στο αριστερό).

Ωστόσο, πολλές από τις παραπάνω μετρήσεις δεν λαμβάνουν χώρα σε ρεαλιστικά περιβάλλοντα,  όπως οι συνθήκες διεξαγωγής ενός αγώνα. Επομένως, οι μετρήσεις αυτές δεν επηρεάζονται από παραμέτρους που ενδεχομένως να έχουν αρνητικό ή θετικό αντίκτυπο στην επίδοση του αθλητή, όπως οι καιρικές συνθήκες, το αίσθημα άγχους, η ψυχολογία του αθλητή στον αγώνα. Με τη χρήση σύγχρονων φορετών τεχνολογιών και κατάλληλου software είναι δυνατή η συλλογή δεδομένων κατά τη διάρκεια του αγώνα και της προπόνησης, δημιουργώντας μια ρεαλιστική οπτική της επίδοσης του αθλητή.