Η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες και η συχνή άσκηση είναι απαραίτητες όχι μόνο για έναν υγιή τρόπο ζωής, αλλά και για τη βελτίωση ποιότητας της καθημερινότητας, καθώς έχουν επίσης κοινωνικά και ψυχικά οφέλη.

Για παράδειγμα, η σωματική άσκηση βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση και τα ομαδικά σπορ βοηθούν στην ανάπτυξη των κοινωνικών ικανοτήτων.

Wearable συσκευές παρέχουν υπηρεσίες σε ερασιτέχνες ή επαγγελματίες αθλητές και προπονητές. Κάποια από αυτά τα οφέλη είναι η ασφάλεια των αθλητών, προστασία από τραυματισμούς και μετρήσεις φυσικής κατάστασης και απόδοσης. Τα wearables πλέον βοηθούν ακόμα και στην εκμάθηση ή τη βελτίωση των επιδόσεων, όπως στο άθλημα του γκολφ, όπου σε προπονήσεις είναι ευρέως διαδεδομένο οι αθλητές να φορούν wristbands, ώστε να βελτιώσουν την τεχνική του χτυπήματός τους.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα,  είναι πως οι συσκευές τούς βοηθούν σημαντικά να είναι συνεπείς στην καθημερινή τους άσκηση. Τα στοιχεία τη αγοράς δείχνουν ότι οι χρήστες ηλικιών μεταξύ 18 και 54 χρονών αποτελούν σχεδόν το 77% των χρηστών wearable. Οι άνθρωποι πλέον δέχονται
σιγά σιγά τη wearable τεχνολογία στην άθλησή τους και την ενσωματώνουν ως φυσιολογικά στοιχείο της καθημερινότητάς τους.

Τα οφέλη όμως μπορούν να είναι εξίσου σημαντικά και για τους φιλάθλους, αναβαθμίζοντας αισθητά την εμπειρία παρακολούθησης του αθλήματος. Με
ασύρματους αισθητήρες ενσωματωμένους στις στολές των αθλητών, οι φίλαθλοι έχουν real-time πρόσβαση σε δεδομένα παρακολούθησης της κίνησης και σε στατιστικά, όπως η επιτάχυνση και μέγιστη ταχύτητα. Με τη συνδρομή αναλυτικών στοιχείων και γραφικών αλλάζει δραματικά η ζωντανή μετάδοση αθλητικών γεγονότων.

Τα πάντα γύρω μας έχουν αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια κι αυτό αποτελεί κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα της χρήσης της νέας τεχνολογίας. Υπάρχουν πλέον τόσες ευκολίες, όπως τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, πανίσχυροι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, συστήματα πλοήγησης, συστήματα εικονικής πραγματικότητας και τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία σήμερα αποτελούν καθημερινότητα.

Ο αθλητισμός είναι ένας από αυτούς τους τομείς που έχουν επηρεαστεί από τη νέα τεχνολογία, όμως όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο άλλα κομμάτια της κοινωνίας. Ωστόσο, σταδιακά έχουμε μία εμφανή μεταμόρφωση και βελτιώσεις που ίσως να μην είχαμε καν φανταστεί στο παρελθόν.