Ο βηματομετρητής είναι ένα χρήσιμο αξεσουάρ για το περπάτημα σε εξωτερικούς χώρους. Ο βηματομετρητής είναι μικρός και πρακτικός και μετράει το σύνολο των βημάτων σας ενώ στο τέλος υπολογίζει την απόσταση που διανύσατε αλλά και τις θερμίδες που κάψατε.

Μπορεί να έχει ενσωματωμένο λιπομετρητή ή και άλλες ενδείξεις.

Tα τελευταία χρόνια τα κινητά τηλέφωνα έχοντας την δυνατότητα να τρέχουν ειδικές εφαρμογές, μπήκαν και στο χώρο της άσκησης και της δίαιτας. Όσο το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται και όλο και περισσότεροι από εμάς επιλέγουμε να ζήσουμε στην πόλη, η υγεία και η ευεξία μας γίνονται ολοένα και πιο σημαντικές στην καθημερινή μας ζωή. Με ελάχιστο ελεύθερο χρόνο για να μπορέσουμε να στριμώξουμε στο πρόγραμμά μας πολύωρες προπονήσεις στο γυμναστήριο, και τους προσωπικούς γυμναστές να είναι μια μάλλον ακριβή λύση, πρέπει να σκεφτούμε έναν άλλο τρόπο να μένουμε υγιείς.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι παρατεταμένες περίοδοι ακινησίας, όπως όταν καθόμαστε στο γραφείο, μειώνουν την παραγωγή ενζύμων που καίνε το λίπος. Μπορούμε να το ανατρέψουμε αυτό αν ενσωματώσετε στην καθημερινότητα μας μικρά διαλείμματα περπατήματος.

Μπορεί ο ηλεκτρονικός υπολογιστής να ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την καθιστική ζωή μας, όμως στη βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας και των περιφερειακών συσκευών ανθούν εντυπωσιακές πρωτοβουλίες, που παρέχουν σύγχρονα κίνητρα για καλύτερη υγεία.

Μέχρι πρότινος, κανείς δεν θα σκεφτόταν ποτέ ότι η παιχνιδομηχανή μπορεί να γίνει ο προσωπικός γυμναστής μας ή πως το κινητό μας τηλέφωνο μπορεί να λειτουργήσει ως προσωπικός μας προπονητής ή ακόμα πως ένα φουτουριστικό βραχιόλι θα μας παρακινούσε να καταγράψουμε την ποιότητα του ύπνου και της διατροφής μας. Όλα αυτά δεν προέρχονται από κάποιο μακρινό σενάριο επιστημονικής φαντασίας

Η καθημερινή χρήση του Internet μας καθηλώνει μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή στο γραφείο ή στο κρεβάτι, με το laptop και το tablet για χάζεμα ή για chatting με τους φίλους. Και εκεί που το υποσυνείδητό μας γνωρίζει πως θα ήταν καλύτερο να τα πούμε από κοντά με τους φίλους μας για ελαφρύ τρέξιμο στο κοντινό άλσος, οι ρυθμοί της καθημερινότητας μας ωθούν και πάλι στις κακές, καθιστικές μας συνήθειες. Αλλά ήρθε ο καιρός που η ίδια η βιομηχανία, η οποία μας καθηλώνει στο γραφείο και τον καναπέ καθημερινά, πήρε την πρωτοβουλία να μας ξεσηκώσει και να επαναφέρει το σώμα μας στην υγιή τάξη.

Με την εισαγωγή των τεχνολογιών ανίχνευσης της κίνησης στις παιχνιδομηχανές-κονσόλες, δεν άργησαν να έρθουν και τα «παιχνίδια» γυμναστικής και χορού. Οι εξελιγμένες ζυγαριές, μετρούν βάρος και ποσότητα σωματικού λίπους με ηλεκτρόδια και τελικώς εξάγουν το Δείκτη Μάζας Σώματος. Είναι πια δυνατό η ζυγαριά να συνδέεται με το ασύρματο οικιακό σας δίκτυο και περνά τις προσωπικές σας μετρήσεις στο κινητό και τον υπολογιστή σας. Επίσης να συνεργάζεται με πάνω από 100 διαφορετικές εφαρμογές για το smartphone σας, από όπου επιτρέπει την εντατική παρακολούθηση των στατιστικών σας, ενώ το ίδιο μπορείτε να κάνετε και μέσα από εφαρμογές για ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Σημαντικό κίνητρο για τη σωματική δραστηριότητα αποτελούν οι βηματομετρητές. Με τη βοήθεια αυτών των μικρών συσκευών, οι συμμετέχοντες ουσιαστικά παροτρύνονται να συνεχίσουν την άσκηση, ακόμα και αν έκαναν μόλις 2.000 βήματα ή περίπου ενάμισι χιλιόμετρα την ημέρα. Οι χρήστες των gadgets αυτών, αυξάνουν την απόσταση που διένυαν την ημέρα σε σύγκριση με άλλους που δεν τα χρησιμοποιούν. Η επιθυμία να περπατήσεις δεν είναι αρκετή. Όταν έχεις όμως ένα μηχανισμό που καταγράφει αυτό που κάνεις, αυτό που έχεις βάλει στόχο, σε βοηθάει να τον υλοποιήσεις, σε δεσμεύει.

Ο βηματομετρητής είναι πολύτιμος όταν θέλετε να αδυνατίσετε. Επιπλέον κιλά το χρόνο μπορείτε να χάσετε αγοράζοντας έναν βηματομετρητή και αυτό γιατί σας παροτρύνει να κάνετε καθημερινά βήματα παραπάνω. Συνιστάται ότι, προκειμένου να αντιμετωπίσετε την αύξηση του σωματικού βάρους και να διατηρήσετε μια υγιή καρδιά, θα πρέπει να στοχεύετε τα 10.000 βήματα την ημέρα. Αυτή η καθημερινή απόσταση είναι αρκετή για κάποιον που τρώει υγιεινά. Αν θέλετε να χάσετε βάρος, θα χρειαστεί να κάνετε περισσότερα βήματα κάθε μέρα. Μπορείτε να αγοράσετε πολύ φθηνά τους βηματομετρητές και πολλοί από αυτούς έχουν και επιπλέον χαρακτηριστικά, και μπορούν να μετρήσουν το λίπος και τις θερμίδες που καίτε και μπορείτε να τον έχετε στην τσέπη σας ή στην τσάντα σας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή και αρχίζουν να χρησιμοποιούν έναν βηματομετρητή για να χάσουν βάρος, αυξάνουν την καθημερινή τους δραστηριότητα κατά μέσο όρο κατά 2000 βήματα ανά ημέρα. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 100 επιπλέον θερμίδες που καίγονται καθημερινά, δηλαδή 36.500 ανά έτος.

Τελευταία έχουν μεγάλη ανάπτυξη τα ηλεκτρονικά βραχιόλια. Τα ηλεκτρονικά βραχιόλια είναι ήδη πολλά και προέρχονται από μια ποικιλία κατασκευαστών με διαφορετική προσέγγιση προς τον τελικό καταναλωτή. Υπάρχουν βραχιόλια που απλώς καταγράφουν την ποιότητα και την ποσότητα της άσκησής σας στο τρέξιμο. Άλλα πάλι καταγράφουν ένα σύνολο από παραμέτρους, όπως οι κινήσεις σας κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, οι διατροφικές σας συνήθειες (μέσω σχετικής εφαρμογής), ενώ έχουν και τη δυνατότητα να σας ειδοποιούν με τη χρήση δόνησης.

Τα βραχιόλια επικοινωνούν με το κινητό σας τηλέφωνο και την αντίστοιχη εφαρμογή τους, για να κρατήσουν αρχείο της δραστηριότητάς σας και να εξαγάγουν χρήσιμα και καλοσχεδιασμένα στατιστικά, που μπορείτε να παρακολουθείτε καθημερινά, ώστε να θέτετε νέους στόχους προσωπικής βελτίωσης. Τέλος υπάρχουν και κάποια που είναι παράλληλα και ρολόι, παροτρύνοντας σας έτσι να το έχετε πάντα στον καρπό σας.

Ορίστε ένα ημερήσιο στόχο για τον αριθμό των βημάτων που πρέπει να κάνετε. Αν σας ενδιαφέρει να χρησιμοποιήσετε τον βηματομετρητή για να χάσετε βάρος, είναι επιτακτική ανάγκη να ορίσετε έναν ημερήσιο στόχο για τα ελάχιστα βήματα που πρέπει να κάνετε. Τα 14.000 βήματα την ημέρα, είναι αρκετά, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το αν κάνετε καθιστική ζωή και τι άλλου είδους άλλα προγράμματα γυμναστικής κάνετε για άσκηση, όπως κολύμβηση, ποδηλασία, ή προπόνηση δύναμης, οπότε καίτε και επιπλέον θερμίδες. Τις ημέρες που κάνετε δραστηριότητες εκτός του προγράμματος, όπως περπάτημα ή τρέξιμο, μπορείτε να περιορίσετε τον αριθμό των βημάτων που πρέπει να κάνετε.

Χρησιμοποιήστε τον βηματομετρητή σας σε συνδυασμό με μια δίαιτα για να παρακολουθείτε και να ενισχύσετε την απώλεια βάρους. Κρατώντας ένα ημερολόγιο με τα τρόφιμα που καταναλώνετε έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει να χάσετε το διπλάσιο βάρος. Συνδυάζοντας την καταγραφή των θερμίδων που λαμβάνετε με ένα ημερολόγιο και την παρακολούθηση του αριθμού των βημάτων που κάνετε με έναν βηματομετρητή είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αδυνατίσετε γρήγορα. Με τον τρόπο αυτό θα μπορείτε να ελέγχετε αν θα πρέπει να αυξήσετε τον αριθμό των βημάτων που κάνετε κάθε μέρα ή να περικόψετε τις θερμίδες (ή και τα δύο) προκειμένου να δείτε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Οι βηματομετρητές είναι ένας εξαιρετικά αποδοτικός τρόπος για να σας κάνει να συνειδητοποιήσετε ότι πρέπει να ασκηθείτε, αλλά και για να χάσετε γρήγορα βάρος.