Η Τηλεϊατρική σήμερα

 

Σήμερα ο τομέας της τηλεϊατρικής αλλάζει γρηγορότερα από ποτέ. Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται σε εκθετικά επίπεδα, το ίδιο ισχύει και για την ευρεία προσιτότητα και προσβασιμότητα σε βασικά εργαλεία τηλεϊατρικής.

Για παράδειγμα, όχι μόνο διαθέτουμε πλέον την τεχνολογία ζωντανής τηλεματικής, αλλά μεγάλο μέρος του πληθυσμού των Η.Π.Α. έχει εμπειρία στη χρήση εφαρμογών διαδικτυακής συνομιλίας (όπως Skype ή Facetime) και πρόσβαση σε υπολογιστή ή κινητή συσκευή.

Η τηλεϊατρική δημιουργήθηκε αρχικά ως τρόπος θεραπείας ασθενών που βρίσκονταν σε απομακρυσμένα μέρη, μακριά από τοπικές εγκαταστάσεις υγείας ή σε περιοχές με έλλειψη ιατρών. Ενώ η τηλεϊατρική χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, γίνεται όλο και περισσότερο ένα εργαλείο ευκολότερης ιατρικής περίθαλψης. Ο σημερινός συνδεδεμένος ασθενής θέλει να σπαταλήσει λιγότερο χρόνο στην αίθουσα αναμονής του ιατρού και να λάβει άμεση φροντίδα για μικρές αλλά επείγουσες καταστάσεις, όταν το χρειάζεται.

Αυτή η προσδοκία για πιο εύκολη περίθαλψη, σε συνδυασμό με τη μη διαθεσιμότητα πολλών επαγγελματιών του ιατρικού τομέα (ιδίως των παρόχων πρωτοβάθμιας περίθαλψης) οδήγησαν στην άνοδο των εταιρειών τηλεϊατρικής. Πολλοί προσφέρουν στους ασθενείς πρόσβαση 24 ώρες το 24ωρο σε ιατρική περίθαλψη με έναν ιατρό, συμβεβλημένου με την εταιρεία, κατόπιν κλήσης. Άλλοι προσφέρουν στα νοσοκομεία και στα μεγαλύτερα κέντρα υγείας πρόσβαση σε επιπλέον κλινικό προσωπικό και ειδικούς, για ανάθεση εξωτερικών ειδικών περιπτώσεων (κοινό μοντέλο μεταξύ εταιρειών τηλεακτινολογίας). Ακόμα άλλοι παρέχουν μια πλατφόρμα τηλεϊατρικής για να χρησιμοποιούν οι ιατροί για να προσφέρουν εικονικές επισκέψεις με τους δικούς τους ασθενείς. Όλο και περισσότερο, η τηλεϊατρική γίνεται ένας τρόπος για να δώσει στις ιατρικές μεθόδους ένα πλεονέκτημα σε ένα ανταγωνιστικό τοπίο υγειονομικής περίθαλψης, όπου είναι δύσκολο να παραμείνει ανεξάρτητος ή να διατηρήσει μια υγιή βασική γραμμή.

Επίσης, ένας ακόμη παράγοντας που επηρεάζει την άνοδο της τηλεϊατρικής σήμερα, είναι ο αναπτυσσόμενος τομέας υγείας μέσω κινητών τηλεφώνων. Με τη μεγάλη ποικιλία εφαρμογών υγείας για κινητά και νέων φορητών ιατρικών συσκευών φιλικών προς τον καταναλωτή, οι ασθενείς αρχίζουν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για την παρακολούθηση της υγείας τους. Απλές ιατρικές συσκευές οικιακής χρήσης που μπορούν να πάρουν ζωτικά στοιχειά και να διαγνώσουν λοιμώξεις του αυτιού, να παρακολουθήσουν τα επίπεδα γλυκόζης ή να μετρήσουν την αρτηριακή πίεση, επιτρέποντας στους ασθενείς να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες ιατρικές πληροφορίες που χρειάζονται για τη διάγνωση από έναν ιατρό, χωρίς να πάνε στο ιατρείο. Και πάλι, καθώς περισσότεροι ασθενείς χρησιμοποιούν προληπτικά τη χρήση τεχνολογίας για τη διαχείριση της υγείας τους, είναι επίσης πιο ανοιχτοί σε εναλλακτικούς τρόπους φροντίδας - μέσω τηλεϊατρικής!