Covid-19 και Τηλε-υγεία

 

Η πανδημία του κορονοϊού επιβαρύνει ιδιαίτερα τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως. Η  τηλε-υγεία θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που ζει η ανθρωπότητα, μειώνοντας το άγχος τόσο των ασθενών όσο και των ιατρών.

 

Ο κορονοϊός και τα lockdown που έχουν εφαρμόσει πολλές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν αναδείξει τη σημασία της ψηφιοποίησης.

Η εργασία από το σπίτι, εικονικές συναντήσεις και διαλέξεις, ηλεκτρονικές αγορές, μια πληθώρα ψηφιακών υπηρεσιών δίνουν τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις και ιδιώτες να «συνεχίζουν τη ζωή τους» κατά τη διάρκεια της εκτεταμένης παγκόσμιας κρίσης.

Κάποια από τα θύματα των παράπλευρων απωλειών είναι οι ασθενείς με χρόνιες ασθένειες ή μη σοβαρές ασθένειες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την περίθαλψή τους καθώς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τα συστήματα υγείας δέχονται έντονες πιέσεις λόγω της κρίσης. Συνεπώς, η τηλε-υγεία - δηλαδή η διανομή υγειονομικής περίθαλψης και συναφών υπηρεσιών και πληροφοριών χρησιμοποιώντας τεχνολογίες ψηφιακών επικοινωνιών είναι ικανή να μειώσει την επιβάρυνση του συστήματος υγείας.

Εκτός από την παροχή συμβουλών και υποστήριξης στους ασθενείς, η τηλε-υγεία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης του ιού μειώνοντας τον αριθμό των ανθρώπων που επισκέπτονται κλινικές και νοσοκομεία.

Αρχικά όμως, να δούμε τι νοείται με τον όρο τηλε-υγεία.

Η τηλε-υγεία επιτρέπει στους ασθενείς αλλά και στους ιατρούς να έχουν πρόσβαση σε συμβουλές, περίθαλψη, υπενθυμίσεις, εκπαίδευση, παρεμβάσεις, παρακολούθηση και απομακρυσμένες εισαγωγές χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία.

Αν και συχνά χρησιμοποιούνται εναλλακτικά, η τηλε-υγεία και η τηλεϊατρική ποικίλλουν στο πεδίο εφαρμογής τους. Ενώ η τηλεϊατρική παρέχει κλινικές υπηρεσίες, όπως η απομακρυσμένη διάγνωση και παρακολούθηση, η τηλε-υγεία πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα συμπεριλαμβάνοντας και μη κλινικές υπηρεσίες όπως η εκπαίδευση και η κατάρτιση του ασθενούς.

Η ιδέα βρίσκεται στο προσκήνιο εδώ και δύο δεκαετίες και η υιοθέτησή της αυξάνεται με αργούς ρυθμούς καθώς βελτιώνονται οι υποδομές του διαδικτύου και οι άνθρωποι γίνονται πιο δεκτικοί στην ψηφιακή επικοινωνία.

Πώς όμως αναδιαμορφώνονται οι υπηρεσίες υγείας σε περίοδο πανδημίας;

Η ζήτηση για υπηρεσίες τηλεϊατρικής αναμένεται να αυξηθεί κατά 64% στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τους αναλυτές της Frost & Sullivan, αυξάνοντας την ανάγκη για πρακτικές και αποτελεσματικές πλατφόρμες επικοινωνίας και ιατρικών συσκευών για χρήση από τους ιδιώτες.

Πολλές επιχειρήσεις ασχολήθηκαν με την ανάπτυξη εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σπίτι, όπως στηθοσκόπια, ωτοσκόπια, πιεσόμετρα και οξύμετρα. Αλλά πρέπει να αποδείξουν υψηλή ακρίβεια για να τύχουν της έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών.

Ανάμεσα στις άλλες συσκευές που παρουσιάζονται στο Λας Βέγκας, εργαλεία που επιτρέπουν την παρακολούθηση της υγείας των ηλικιωμένων από το σπίτι ή εργαλεία που μπορούν να φορεθούν σαν μπρασελέ, για την ανίχνευση των πρώτων ενδείξεων νόσου.

Άλλο σημαντικό στοιχείο για τις εξ αποστάσεως ιατρικές υπηρεσίες: η διαχείριση των ιατρικών δεδομένων και η χρησιμοποίηση εργαλείων ανάλυσης για την καλύτερη κατανόηση των κινδύνων, είτε πρόκειται για την Covid-19 ή για άλλες ασθένειες.

Αν όλο και περισσότεροι ασθενείς στρέφονται προς την τηλεϊατρική, είναι σημαντικό ο ιατρός να έχει πρόσβαση στον ιατρικό φάκελο του ασθενούς.