Παρακολούθηση ασθενών χωρίς όρια

 

Τα τελευταία χρόνια, η τεχνολογική εξέλιξη στην πληροφορική έφερε στο προσκήνιο συσκευές μικρού μεγέθους, οι οποίες λειτουργούν σαν αισθητήρες. Οι συσκευές αυτές συνδέονται πάνω στο σώμα του ασθενούς και στέλνουν σήματα σε κεντρικό υπολογιστή, μέσω ενσύρματων ή ασύρματων δικτύων.

Ο ιατρός μπορεί να δει τα σήματα σε πραγματικό χρόνο ή μετά από ένα διάστημα. Όπως και στην περίπτωση της Τηλεϊατρικής, αυτή η δυνατότητα αφορά ειδικότητες όπως η καρδιολογία και η πνευμονολογία. Σήμερα, υπάρχουν μικροσκοπικοί απινιδωτές, οι οποίοι εμφυτεύονται σε ασθενείς με τάση να αναπτύξουν κοιλιακή ταχυκαρδία. Οι συσκευές αυτές αντιλαμβάνονται την εμφάνιση της αρρυθμίας και ενεργούν σε χιλιοστά του δευτερολέπτου σώζοντας κυριολεκτικά ζωές.

Η ανακάλυψη νέων αισθητήρων, οι οποίοι συλλαμβάνουν σήματα από την βιολογική δραστηριότητα ενός ανθρώπου, θα δώσει την δυνατότητα της χρήσης τέτοιων συσκευών και από άλλες ειδικότητες. Είναι πολύ πιθανόν, στο άμεσο μέλλον, να υλοποιηθούν συσκευές μικρού μεγέθους, με μικρές ενεργειακές απαιτήσεις, οι οποίες θα καταγράφουν την εγκεφαλική δραστηριότητα. Τέτοιοι μικροί ηλεκτροεγκεφαλογράφοι θα μπορούν να τοποθετούνται από νευρολόγους και όχι από νευροχειρουργούς και θα μπορούν να στέλνουν σε ένα κεντρικό υπολογιστή σήματα από την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου, όταν αυτός παρουσιάζει κάποια ποιοτική μεταβολή στην δραστηριότητά του. Οι συσκευές αυτές μπορεί να είναι παθητικές ή ενεργητικές. Στην δεύτερη περίπτωση μπορεί να ενεργοποιούν μια αντλία έγχυσης φαρμάκου ή μια άλλη συσκευή διέγερσης ή οποία θα καταστέλλει την παθολογική εγκεφαλική δραστηριότητα.