Βελτίωση της φροντίδας των ασθενών μέσω της Τηλεϊατρικής

 

Η τεχνολογία κάνει άλματα και από αυτήν δεν θα ήταν δυνατόν να παραμείνει ανεπηρέαστη η ιατρική. Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, η τηλεϊατρική έχει έρθει στο προσκήνιο

και αποτελεί την σωσίβια λέμβο, κυρίως, για τους ανθρώπους που κατοικούν σε μακρινές περιοχές και δεν μπορούν να επισκέπτονται σε συνεχή βάση τα νοσοκομεία, αλλά και για τα νοσοκομειακά ιδρύματα που έχουν ελάχιστο προσωπικό και δεν μπορούν να βλέπουν μεγάλο αριθμό ασθενών.

Η τηλεϊατρική μπορεί να βοηθήσει με πολλούς τρόπους, τόσο τους γιατρούς, όσο και τους ασθενείς. Συγκεκριμένα, οι ιατροί που εργάζονται σε μια αγροτική περιοχή, μπορούν να συμβουλευτούν άλλους ιατρούς που εργάζονται σε κάποιο άλλο κράτος για την διάγνωση ενός ασθενούς, αποστέλλοντας απλά μια ακτινογραφία. Επίσης, ένας ασθενής, που έχει διαβήτη μπορεί να παρακολουθεί το σάκχαρο του αίματος του, να αποθηκεύει αυτόματα τα δεδομένα του σε μια εφαρμογή, αποστέλλοντας τα άμεσα στον γιατρό του για παρακολούθηση. Υπάρχουν μάλιστα και ειδικοί αισθητήρες που είναι σε θέση να φορεθούν από τον ασθενείς με άνοια, οι οποίοι ειδοποιούν άμεσα τους φροντιστές στο κινητό τους εάν ο ασθενής απομακρυνθεί από το σπίτι του. Όλα αυτά λοιπόν, αποτελούν τρανταχτά παραδείγματα για το πώς η τηλεϊατρική αλλάζει ριζικά τον τρόπο παροχής ιατρικών υπηρεσιών, διευκολύνοντας γιατρούς και ασθενείς.

Οι ερευνητές αναπτύσσουν νέους τρόπους για να βοηθήσουν στη θεραπεία των ασθενών που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και όχι μόνο. Για παράδειγμα, έχουν σχεδιαστεί συσκευές που μπορούν να αναλύσουν δείγματα αίματος, ενώ οι ασθενείς βρίσκονται στο σπίτι τους.

Επιπρόσθετα, έχει δημιουργηθεί μια ειδική συσκευή, η οποία μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο εξ’ αποστάσεως, σε λιγότερο από μια ώρα. Συγκεκριμένα, η εν λόγω συσκευή βγάζει μια φωτογραφία από το αίμα ή το σάλιο του ασθενούς, το οποίο προηγουμένως είχε αναμιχθεί με μικροσκοπικές χάντρες που συλλαμβάνουν καρκινικά κύτταρα. Οι εικόνες αποστέλλονται σε έναν νοσοκομειακό υπολογιστή, ο οποίος είναι εξειδικευμένος στην μελέτη τους, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ή όχι καρκίνος. Τα αποτελέσματα αποστέλλονται στον ασθενή και η θεραπεία ξεκινά άμεσα, η οποία απαιτεί  την επίσκεψη του ασθενούς στο νοσοκομείο μόνο μια φορά σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θα οριστεί από τον ιατρό. Σημειώνεται ότι αυτή η συσκευή, επί του παρόντος, εξετάζεται σε μικρές κλινικές, στο χωριό της Μποτσουάνα, για την ανίχνευση λεμφώματος.